Eri lõheliikide võrdlus kommenteerimine on välja lülitatud
Erinevate lõheliikide fileed puidust lõikelaual: heledaroosa atlandi lõhe, tumedama rasvasisaldusega chinook, sügavpunane sockeye ja heledam coho

Eri lõheliikide võrdlus toob sulle selge ülevaate chinooki, sockeye, coho, pinki, atlanticu ja chum’i erinevustest, et saaksid valida igaks roaks parima lõhe. Proovi järele! 🎣

Farmist püütud vs metsik lõhe 🌾

Kalamehejutud🐟 Farmist püütud lõhe on tänapäeval keskmiselt rasvasem ja ühtlasemalt pakendatud, samas kui metsik lõhe võib olla maitselt intensiivsem ja tekstuurilt kindlam 💪. Farmitud lõhe sobib hästi grillimiseks 🔥 ja ahjuküpsetamiseks, metsik lõhe aga õrnemaid pošeerimise või suitsutamise tehnikaid eelistavatesse roogadesse.

Ookeanipiirkondade lõhelised 🌊

Atlantic ehk atlandi lõhe (Salmo salar)

Atlantic on kogu maailmas kättesaadav ja enamasti farmitud 🏭. See lõhe on väga rasvane ja kannatab hästi pikemat küpsetamist. Atlandi lõhet saab kasutada fileena ahjus või pannil ning see järeleandlik liha sobib hästi ka marineerimiseks ja soolasuitsutamiseks.

Chinook ehk king-lõhe (Oncorhynchus tschawytscha) 👑

Chinook on tuntud oma rikkaliku ja meheliku maitse ning kõrge rasvasisalduse poolest. Chinook’i tihedam liha on ideaalne grillimiseks või pannil küpsetamiseks. Värsket chinook’i tasub otsida mai kuni september.

Sockeye ehk punane lõhe (Oncorhynchus nerka) 🔴

Sockeye’ liha on säravpunane, tugevama maitse ja tiheda tekstuuriga. Sockeye sobib pannil praadimiseks ja grillimiseks, kus selle intensiivne värv ja maitse eriti esile tulevad. Hooaja tipp kestab kevad-suvisel perioodil.

Coho ehk hõbelõhe (Oncorhynchus kisutch)

Coho liha on heledam, vähem rasvane ja mahedama maitsega. See lõhe sobib hästi pošeerimiseks või kergeks grilliks, kui jälgid, et seda mitte üle küpsetada. Värske coho on saadaval juunist septembrini.

Pink ehk humpback (Oncorhynchus gorbuscha)

Pink on madala rasvasisaldusega ja kergema maitsega. Pingi kasutatakse sageli konservides, kuid värske pink töötab hästi ka kergete hautiste ja salatite koostisosana. Hooaja tipp on suvel.

Chum ehk keta (Oncorhynchus keta)

Chum on madala rasvasisaldusega, kuid kergema magususega. Keta sobib konserveerimiseks ja suppidesse ning soolamiseks. Värske chum’i võib leida suve ja sügishooaja alguses.

Kuidas valida õige lõhe ✅

Õige lõhe valimiseks jälgi liha värvust, lõhna ja konsistentsi. Eelistatud on MSC‑sertifitseeritud metsik või vastutustundlikult farmitud lõhe.

Erinevate lõheliikide fileed puidust lõikelaual: heledaroosa atlandi lõhe, tumedama rasvasisaldusega chinook, sügavpunane sockeye ja heledam coho

Kokkuvõte

Eri lõheliikide võrdlus aitab sul mõista, kuidas iga liik – atlantic, chinook, sockeye, coho, pink ja chum – erineb maitse, rasvasuse ja tekstuuri poolest. Farmitud atlantic pakub ühtlast ning rasvarikast kogemust, chinook toob lauale eriti rikkaliku maitse, sockeye muljetavaldava punase värvuse ja tiheda liha, coho säilitab maheda noodi, pink sobib kergemate roogade koostisosaks ning chum üllatab magusama noodiga. Pea silmas kala värskust, lõhna ja silmade selgust ning eelistage MSC‑sertifikaati, et toetada jätkusuutlikku kalapüüki. Nüüd, kui oled kursis eri lõheliikide eripäradega, saad teha teadliku valiku oma järgmise roa jaoks – olgu see siis grillitud filee, kerge salat, ahjus küpsetatud hõrgutis või traditsiooniline graavilõhe. Head katsetamist ja maitsvaid elamusi!

Kui soovite olla kursis meie tegemistega, siis külastage kindlasti meie veebilehe blogipostituste rubriiki M.V.Wool-Blog. Leiate meid Facebookist aadressil M.V.Wool Facebook, kus jagame uudiseid, retsepte, näpunäiteid ja toidupilte. Samuti jälgige meid Instagramis aadressil M.V.Wool Instagram parimate toidufotode ja inspiratsiooni saamiseks. Liituge meie kogukonnaga ja olge kursis kõige uuemate uudiste ja pakkumistega!