Eri lõheliikide võrdlus toob sulle selge ülevaate chinooki, sockeye, coho, pinki, atlanticu ja chum’i erinevustest, et saaksid valida igaks roaks parima lõhe. Proovi järele! 🎣
Farmist püütud vs metsik lõhe 🌾
Kalamehejutud🐟 Farmist püütud lõhe on tänapäeval keskmiselt rasvasem ja ühtlasemalt pakendatud, samas kui metsik lõhe võib olla maitselt intensiivsem ja tekstuurilt tihedam💪. Farmitud lõhe sobib hästi grillimiseks ja ahjuküpsetamiseks🔥, metsik lõhe aga õrnemaid pošeerimise või suitsutamise tehnikaid eelistavatesse roogadesse.
Ookeanipiirkondade lõhelised⬇️
Atlantic ehk atlandi lõhe (Salmo salar)🐟
Atlandi lõhe on ainus Atlantikumist pärinev lõheliik ja kasvab kuni ühe meetri pikkuseks, olles Salmonidae sugukonna üks suurimaid liike. See kala eelistab jahedaid põhjapoolseid ookeane ja jõgesid, mis voolavad Atlandi ookeani. Atlandi lõhe liha on rasvarikas, pehme ja kergelt teraline, mis muudab ta äärmiselt mitmekülgseks – sobib nii ahjus küpsetamiseks, pannil praadimiseks kui ka suitsutamiseks. Farmis kasvatatud atlandi lõhe on ühtlaselt rasvarikas ja saadaval aastaringselt, metsikuna püütakse teda peamiselt kevad-suvisel rändeperioodil.
Chinook ehk king-lõhe (Oncorhynchus tschawytscha) 👑
Chinook on tuntud oma kõrge rasvasisalduse ja rikkaliku maitse poolest, mis teeb temast gurmeetasemel lemmiku. Ta võib kasvada kuni 1,2 meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 60 kg, olles suurim kõikidest Vaikse ookeani lõheliikidest. Chinook’i filee tekstuur on tihe ja mahlane, tänu suurele rasvasisaldusele jääb liha pärast küpsetamist eriti pehme. Parim aeg kuningas-lõhe nautimiseks on maist kuni septemberini, mil kala rändab sisevetesse kudema. Grillitud Chinook’i nahk läheb eriti krõbedaks, samal ajal säilitades liha sügava punaka värvuse.
Sockeye ehk punane lõhe (Oncorhynchus nerka) 🔴
Sockeye on tuntud säravpunase lihatooni ja tugeva maitse poolest, mis on eriti eristuv võrreldes teiste lõheliikidega. See Vaikse ookeani liik kasvab kuni 84 cm pikkuseks ja kaalub keskmiselt 2,3–7 kg. Sockeye rändab jõgedesse kudema suve lõpus ning lihas sisalduv astaksantiin põhjustab intensiivset punast tooni. Tänu tihedale lihakoele sobib ta suurepäraselt pannil praadimiseks ja grillimiseks, kus tema värv ja maitse tõusevad esile. Kõrge valgusisalduse ja tugeva maitse tõttu eelistavad kokad sageli Sockeye’t lihasemate roogade puhul.
Coho ehk hõbelõhe (Oncorhynchus kisutch)🌊
Coho, tuntud ka kui hõbelõhe, on rasvasuselt keskmine ja maitselt mahe, muutes ta ideaalseks igapäevaseks toiduallikaks. Tema filee on erkroosa kuni helepunane ning saab mõõduka rasvasisalduse tõttu kergesti üle küpsetada, mistõttu soovitatakse pošeerimist või kerget grillimist. Coho kasvab tavaliselt 60–80 cm pikkuseks ja kaalub 2–5 kg. Hooajal (juuni–september) püütud värske Coho on hinnatud tänu tasakaalustatud maitsele ja universaalsele kasutatavusele – sobib nii salatitesse, supidesse kui kergetesse pastaroogadesse.
Pink ehk humpback (Oncorhynchus gorbuscha)
Pink on Vaikse ookeani väikseim ja kõige arvukam lõheliik, keda sageli nimetatakse ka humpback’iks. Värske pinki keskmine kaal on umbes 1,5 kg ja pikkus 50 cm. Liha on madala rasvasisaldusega ja õrna tekstuuriga, sobides ideaalselt salatitesse, hautistesse ja konserveerimiseks. Pinkide kudemine toimub iga kahe aasta järel, andes liigile suure paljunemisvõime. Madal rasvasisaldus teeb Pinki vähem hinnatud grillitud filee puhul, kuid see on taskukohane ja maitsev koostisosa kergetes suveroogades.
Chum ehk keta (Oncorhynchus keta)
Chum, tuntud ka kui keta või dog salmon on rasvasuselt madal ja maitselt magusam, tehes temast ideaalse valiku soolamiseks ja konservimiseks. Keskmine Chum’i kaal jääb 3–7 kg vahele, kasvades kuni 1 m pikkuseks. Ocean-phase värvuseks on hõbedane rohekassinine, besee kehaosaga, kudedes aga muutub tumedaks oliivroheliseks. Ketal on palju maitsvaid roogasid, mis eristavad teda teistest Vaikse ookeani lõheliikidest. Tänu madalale hinnale ja tugevamale lihakoele kasutatakse Keta’t sageli suppide valmistamises.
Kuidas valida õige lõhe ✅
Õige lõhe valimine algab visuaalse vaatluse ja lõhnatunnetusega.
- Esiteks jälgi liha värvust: värske lõhe liha on läbipaistvalt roosakas või heleroosa, sõltuvalt liigist ja rasvasusest. Kui liha tundub tuhm või pruunikale kalduv, võib see viidata vananemisele.
- Teiseks tee tunneta lõna: lõhe peab lõhnama õrnalt mereliselt ja kergelt magusalt – tugev kalane lõhn on märk, et kala ei ole enam värske.
- Kolmandaks kontrolli liha tekstuuri: suru sõrmega kergelt lihale ning vaata, kas liha taastab kohe oma kuju või vajub kergesti sisse. Värske lõhe taastab oma kuju peaaegu kohe, kui sõrm tõstetakse.
Lisa tähelepanu väärivad ka silmad: terve lõhe silmad on selged, läikivad ja tahked, mitte udused ega vajunud. Nahk peab olema niiske ja terve, ilma kuivade servade või plekkideta. Kui valid farmitud lõhet, vaata pakendil olevat teavet: eelistatud on MSC‑sertifikaadiga või vastutustundlikult farmitud märgisega tooted, mis tagavad nii keskkonnasäästlikkuse kui ka ühtlase kvaliteedi. Metsiku lõhe hindamisel küsi müüjalt püügihooaega ja piirkonda, sest hooajaline värskus võib pakkuda intensiivsemat maitset ja paremat tekstuuri.
Külmutatud lõhe puhul kontrolli, et pakendil oleks näha kiirkülmutamise aeg ning et kala oleks hoitud konstantse –18 °C juures. Selle asemel, et valida lahtiselt pakendatud fileed, tasub otsida vaakumitud või kilepakendis fileesid, mis vähendavad külmakristallide teket ja säilitavad liha kvaliteeti. Õige lõhevalik tagab, et iga retsept – alates grillitud lõhefileest kuni peene graavilõheni – õnnestub maitsev ja nauditav.

Kokkuvõte
Eri lõheliikide võrdlus aitab sul mõista, kuidas iga liik – atlantic, chinook, sockeye, coho, pink ja chum – erineb maitse, rasvasuse ja tekstuuri poolest. Farmitud atlantic pakub ühtlast ning rasvarikast kogemust, chinook toob lauale eriti rikkaliku maitse, sockeye muljetavaldava punase värvuse ja tiheda liha,
coho säilitab maheda noodi, pink sobib kergemate roogade koostisosaks ning chum üllatab magusama noodiga. Pea silmas kala värskust, lõhna ja silmade selgust ning eelistage MSC‑sertifikaati, et toetada jätkusuutlikku kalapüüki. Nüüd, kui oled kursis eri lõheliikide eripäradega, saad teha teadliku valiku oma järgmise roa jaoks – olgu see siis grillitud filee, kerge salat, ahjus küpsetatud hõrgutis või traditsiooniline graavilõhe. Head katsetamist ja maitsvaid elamusi!
Kui soovite olla kursis meie tegemistega, siis külastage kindlasti meie veebilehe blogipostituste rubriiki M.V.Wool-Blog. Leiate meid Facebookist aadressil M.V.Wool Facebook, kus jagame uudiseid, retsepte, näpunäiteid ja toidupilte. Samuti jälgige meid Instagramis aadressil M.V.Wool Instagram parimate toidufotode ja inspiratsiooni saamiseks. Liituge meie kogukonnaga ja olge kursis kõige uuemate uudiste ja pakkumistega!